שהבייבי שלי לא ישאר מאחור! צעצועי ההתפתחות עולים שלב!

תינוקות באים לאוויר העולם כשהם מצוידים בלא מעט כלים שיתפתחו לאורך שנות חייהם הראשונות. אחד האמצעים המשמעותיים ביותר להתקדמות הוא יכולת למידה מרשימה, המאפשרת להם תוך כמה חודשים לרכוש מיומנויות שונות שמאפשרות להם להשתלב בעולם. אילו צעצועי התפתחות מתאימים לכל גיל?
צעצועים הם חלק מ"ארגז הכלים" של תינוק שבא לעולם. ארגז הכלים הזה מאפשר לו לתרגל את יכולותיו המשתנות והמתפתחות, ולרכוש מיומנויות חדשות. לכל גיל מאפיינים משלו והוא מצריך כלים משלו, אז איפה מוצאים את הצעצועים המתאימים ביותר לשלב ההתפתחותי של הקטנטנים שלכם? איך לא הולכים לאיבוד בתוך ההיצע האינסופי? מתחילים:

לידה עד חודשיים: יוצאים לדרך
כדאי לדעת: בחודשיים הראשונים חושיו של התינוק פועלים אך אינם מפותחים דיים. ראייתו אינה בשלה והוא יבחין רק בפרטים בולטים ובצבעים חזקים ואת כל היתר יתקשה לקלוט. הפעלת גופו מונעת ע"י רפלקסים, כיוון שאינו מסוגל עדיין לשלוט בצורה מכוונת באבריו.
כדאי לקחת: בספר שחור-לבן-אדום של "טייני לאב" האיורים בצבעים הבסיסיים מותאמים ליכולת הראייה של התינוק. הצד השני, הצבעוני, יתאים בהמשך. לא רק הצד החזותי, אלא גם השמיעתי, זקוק לגירויים בשלב ההתפתחותי הזה. התינוק נחשף למוזיקה עוד מימיו ברחם אמו וצלילים נעימים כמו של חרוזים מרשרשים, צליל פעמונים ומוזיקה רכה, שכוללת "white noise" (שמדמה צלילי רחם) נפלאים עבורו. כאן נכנס לתמונה המובייל המוזיקלי, שעליו דמויות צבעוניות הנעות מעל ראשו של התינוק ומהוות גירוי נהדר לעיניו ולאוזניו. מלבד עבודה על החושים, תינוקות רבים "מדברים" אל הדמויות ונרגעים בכל פעם שהם פוגשים בהן.

חודשיים עד 4 חודשים: מרחק נגיעה מלהיות גדולים!
כדאי לדעת: עד גיל 4 חודשים הרפלקסים מפנים את מקומם לתנועות רצוניות. התינוק לומד בכל יום דברים חדשים, מפיק צלילים ראשונים ונהנה מהקירבה אליכם. בגיל הזה הוא נרגע כאשר אתם מדברים אליו, רואה צבעים ומזהה דמויות. בשלב זה מתפתח תיאום עין-יד והתינוק מצליח לחבוט הישר בצעצוע התלוי ולנדנד אותו. הוא שוכב על הבטן זמן ארוך יותר, וממש עוד מעט יתחיל להתהפך!
כדאי לקחת: "ג'ימיני דינאמי", משטח פעילות עם קשתות עליו התינוק יכול לשכב על הבטן או על הגב, להתהפך, להיחשף למגע של מרקמים שונים, וכמובן – ליהנות מהצבעים ומהקולות שהצעצועים מפיקים. בשלב התפתחותי זה, כשרפלקס האחיזה נחלש בהדרגה ומחליפה אותו אחיזה מכוונת, יתאים מאד כדור חרוזים. זהו צעצוע תלת ממדי, קל ונוח לאחיזה. שהתינוק נהנה לאחוז בו, לטלטל ולהקשיב לרשרוש שהוא מפיק.

4 חודשים עד חצי שנה: פה גדול!
כדאי לדעת: בין גיל 4 חודשים לחצי שנה התינוק מצליח להישאר זמן ממושך על הבטן, מתחיל להישען על יד אחת ולתפעל צעצועים בידו השנייה. הפה הופך להיות "אזור המחקר" המרכזי, והתינוק מכניס לפה כמעט כל דבר אליו הוא מצליח להגיע.
כדאי לקחת: משטח עם מים של "סטאר קידס", מותאם במיוחד ל"זמן רצפה". התינוק שוכב ולפניו המשטח, הוא נהנה לחבוט בו ולהתבונן בסקרנות בתנועתן של החיות שבתוך המשטח.
ומה עם הפה, אזור החקר הפעיל? הנשכן של "בטאט", שמגיע בדמות של זחל, חילזון ואפילו לוויתן, יקל על הכאבים המלווים את בקיעת השיניים ומיועד לעיסוי השיניים והחניכיים הקדמיות. הנשכן אף יפתח את חוש המישוש של התינוק ואת המוטוריקה העדינה שלו.

חצי שנה עד 8 חודשים: מי אני ומה שמי?
כדאי לדעת: זהו השלב ההתפתחותי בו התינוק מגיב לשמו, מתהפך לשני הצדדים, זוחל קדימה או אחורה ויודע לשלוט בידיו באופן כזה שכל יד יכולה לאחוז בחפץ אחר ולפעול בנפרד.
כדאי לקחת: אחד המשחקים האהובים ביותר על ילדים בשלב הזה הוא משחק ה"קוקו", כלומר חידוד ההבנה שגם כאשר האובייקט לא נמצא מול העיניים, הוא עדיין ישנו. הצעצוע "חיות קופצות" של "בטאט", עונה בדיוק על כך. כל דלת נפתחת באופן אחר, כך שהתינוק מתרגל גם מיומנויות של מוטוריקה עדינה וגם לומד על הקשר בין פעולה לתוצאה. צעצוע התפתחותי נוסף, "פרד הכלבלב עקוב אחריי" של "טייני לאב" הוא כלבלב מתוק בעל גוף גמיש. הכלבלב מתקדם לאיטו ומשמיע קולות נביחה, ובכך מעודד את התינוק לזחול אחריו.

8 חודשים עד 10 חודשים: דברו אליי
כדאי לדעת: בין גיל 8 חודשים עד 10 חודשים התינוק מבין כ-20 מילים ומקשר בין שם האובייקט לבין הצורה שלו. למשל, הוא יפנה את מבטו אל עבר המוצץ או הכדור כאשר ישמע את המילה. הוא לומד מחוות שונות דוגמת נפנוף ביד לצורך אמירת שלום, מחיאות כפיים ועוד. התינוק לומד להתיישב בעצמו, לעבור ממצב של זחילה לישיבה – ולהיפך. הוא משחרר חפצים מידיו באופן רצוני ונהנה מצלילי הנפילה.
כדאי לקחת: פעלולונים כמו פעלולון מיטה ושולחן פעילות של "ויטמינה G" מאפשרים לתינוק להתנסות במגוון פעילויות מוטוריות. כל אחת מהן מצריכה שימוש שונה באצבעות כף היד, וגוררת אחריה פידבק שונה, בדיוק בהתאם לשלב ההתפתחותי. בדומה לכך, "פילון אורות וצלילים" של "טייני לאב", מזמין את התינוק להוריד טבעות (ובהמשך להשחיל אותן על פי גודלן) או להפיל כדורים לתוך גופו של הפיל, ובתגובה להקשיב לצלילים העליזים וליהנות מהאור המהבהב.

10 חודשים עד שנה: עולים ברמת החיים
כדאי לדעת: ביום ההולדת הראשון של הבייבי רוב הסיכויים שהוא כבר זוחל, מתיישב בעצמו, מצליח לעמוד וללכת סביב שולחן, ואולי כבר מצליח לעשות את הצעד הראשון שלו. הוא רוצה לסייר בכל הבית, לגעת, לחוות, להפיל ולבחון את ההשלכות שיש למעשיו. אוצר המילים שלו רחב יותר, הוא מבין כעת כ-100 מילים ומסוגל לבצע פעולות פשוטות בהתאם להנחיות, כמו "תביא את הכדור".
כדאי לקחת: שולחן פעילות דו צדדי של "ויטמינה G" יתאים לתינוק שעומד על רגליו. בצדו האחד של השולחן מגוון רחב של פעילויות המאפשרות לו אימון במוטוריקה עדינה. מצדו השני של השולחן משטח בנייה והתאמת צורות. לשולחן מצורפות קוביות והוא כולל מגירה לאחסון, כך שהתינוק יכול להתאמן בהכנסת חפצים ובהוצאתם. משחק נוסף הוא ההליכון המוזיקלי- הליכון דחיפה עם בלם (כדי למנוע התקדמות מהירה מדי). ההליכון מותאם לתינוקות שצריכים להישען על חפץ כלשהו כדי לתרגל את מיומנויות ההליכה ומציע מגוון פעילויות מהנות כמו פסנתר צלילים ואורות וחיות המשמיעות קולות.

כתבות שאולי יעניינו אותך

בודק...